Esperanta versio ĉi tie!

Eszperantó-hegy, Zamenhof kilátó

Kevesen tudják, hogy Budapesttől mindössze 40 km-re van egy Eszperantó hegy, a tetején egy Zamenhof kilátó - és mindez hivatalosan rajta van a térképeken!

 Nagyításhoz kattints a képre! A Zamenhof-kilátót a váci eszperantó csoport építette és 1973. május 13-án avatták fel. A hetvenes-nyolcvanas években minden május elseje alkalmából (többnyire 3 napos) kirándulást szervezett oda több csoport, gyakran nemzetközi jelleggel, "Zamenhof Nemzetközi Békemenet" (Zamenhofa Internacia Pacmarŝo, ZIP) néven.

A Zamenhof-kilátótól néhány száz méterre a 336 m magas Eszperantó-hegynek 1979. május 5-én adtak nevet, a 7. Zamenhof Nemzetközi Békemenet alkalmából.

A rendszerváltás után a kilátó feledésbe merült, korhadásnak indult, és közben a hegyoldalban lévő fák is messze a kilátó fölé nőttek. A kilátónak mára sajnos csak a romjai maradtak meg, de mint emlékhely méltó a figyelemre - és a kirándulásokra!

Eszperantó Alapítvány / KEA kirándulások

A volt Zamenhof-kilátó GPS koordinátái: É 47.81756° K 18.97005 °

Szilvási László


Történelem...

Emlékezzünk meg azokról. akik több mint 30 évvel ezelőtt ezen, az akkor még névtelen hegyen egy ideiglenes kilátót építettek, majd a kilátóhoz előbb egy-napos túrákat szerveztek, majd ezt háromnapos, színvonalas nemzetközi rendezvényekké bővítették.

A kilátó építése, és az első "pacmarsók" idején én még nem voltam eszperantista ezért kérem, ha valamit tévesen írok, igazítsák ki. A kilátó építésének ötlete Varga József erdésztől származik, aki ezen a területen dolgozott és akkortájt igen lelkes eszperantista volt. Most nem tudunk róla, de akkori tevékenységét megbecsüljük, és örülnénk, ha visszatérne közénk. Ez mindenkire vonatkozik, aki valamikor közénk tartozott, és valamilyen ok miatt elmaradt.

Az építésben közreműködtek: Nádudvari Katalin, Zala Katalin, Varga József, Ali Baharev, és mások, akikről nem tudok. A béketúrák megszervezését Bénik Gyula és Zala Katalin kezdeményezték. Az építők kezdettől fogva együttműködtek a budapesti ERE csoporttal. Az együttműködés hatékony és gyümölcsöző volt. Később bekapcsolódott a Budapesti Bizottság, majd maga az MESz is. (Régi kép 1.) Miután a rendezvény három napossá terebélyesedett, kulturális programokkal is gazdagodott, melyen külfőldi vendégszereplők is résztvettek.

Kezdetben a zebegényi Szőnyi-múzeum tábora majd a kismarosi Express tábor adott szállást a résztvevőknek, és helyet a kulturális rendezvényeknek. A kulturprogramokban neves együttesek is felléptek; Nagybörzsönyi Páva Kör, citerazenekar, Bydgoszcz-ból neves lengyel népi együttes.

A rendezvény kiszélesedéséhez a Budapesti Bizottság, ezen belül főleg Evva Margit, Szilágyi János, Fabulya Pál tevékenysége járult hozzá. A rendezvény végül kiegészült a törökmezői Béke Napon való részvétellel is. Itt külün sátorban volt leghetőségünk eszperantó propagandatevékenység folytatására. Többezer fiatal itt hallott először az eszperantóról. Rados Péter András rövid nyelvtanfolyamokat is tartott.

A "Zamenhof Internacia Pacmarŝo" valóban nemzetközi volt. Részt vettek lengyel csoportok, eszperantisták a szomszédos országokból, Olaszországból és más nyugati országokból is. Sőt a Magyarországon tanuló afrikai diákok is meglátogattak bennünket.

Ma mindez már csak szép emlék, melyre fájó szívvel, mégis szívesen gondolunk vissza. Lehetőségeink összezsugorodtak, a kilátó is elpusztult, csak a neve szerepel a Börzsöny turista térképén, és ott van az Eszperantó-hegy is. Feltétlen meg kell említeni, hogy ezek elintézéséért főleg Heidum Györgynek tartozunk hálával.

A békemenethez hozzátartozott Takács József egykori lakóházának a felkeresése is. A ház Nagymaroson, a vasútállomáshoz közel, a Magyar utca elején található, és a Pest-megyei Bizottság csináltatott oda egy emléktáblát. A békemenet annak idején a házon lévő emléktábla megkoszorúzásával kezdődött.

Végül emlékezzünk meg azokról is, akik résztvettek a kilátó építésében, a rendezvények szervezésében, de sajnos már nem lehetnek közöttünk: Ők voltak Zala Katalin, Bénik Gyula, Szacsva Mária, Szakácsné, Ladányiné, Szilágyi János. Nyugodjanak békében mindazokkal együtt, akik még eltávoztak közülünk, de nem tudunk róla.

Sárközi János


Az "Eszperantó Hegy" elnevezés elfogadásáról 1979-ben Heidum György közreműködésével, sok-sok hatóság útján 9 hónap alatt kapta meg az értesítést az akkori Eszperantó Szövetség. A kirándulásokat a Zamenhof kilátóhoz mint túravezető éveken keresztül Heidum György vezette.


A Ferencvárosi Természetbarát Egyesület "Julianus túrája" országos kéken vezető útvonalától keletre emelkedik az Eszperantó-hegy. Erről három dolog jutott eszembe: egyrészről az, hogy Julianus a magyaron, latinon és oroszon kívül kunul is beszélt, másrészről az is, hogy édesapám 1913-ban egy alföldi város eszperantó csoportját vezette, s végül pedig, hogy a hetvenes években lelkes eszperantista turisták javasolták, kérelmezzem, hogy a börzsönyi reményteljes nevű hegy közelében egy zöld jelzés és egy Zamenhof-kilátó is legyen. S lőn...!

Kiss Ádám,
aranyjelvényes túravezető
a "Magyar Turista" 2005. márciusi számából
Monto Esperanto, elvidejo Zamenhof - ekskurso en Hungario

Ne estas vaste konate, ke je ĉ. 40 km-oj apud Budapeŝto, en Hungario tute oficiale ekzistas "Monto Esperanto" kaj sur ĝia pinto "Elvidejo Zamenhof". Tiuj geografiaj nomoj estas skribitaj ankaŭ en mapoj.

La pasintan dimanĉon pli ol 50 esperantistoj faris ekskurson al tiu monto kaj elvidejo, organizita de "Fondaĵo Esperanto" ĉe Eventoj kaj la hungaria Junulara E-Asocio. En la ekskursa grupo estis kunlaborantoj de la E-Centro Eventoj, de Lingvo-Studio, pluraj instruistoj, kursanoj, junaj kaj netiomjunaj aktivuloj, anoj de la refondiĝinta skolta E-teamo, reprezentantoj de pluraj E-societoj, asocioj kaj instancoj, E-bibliotekoj, kaj multaj aliaj individuaj esperantistoj.

Kelkajn fotojn pri la ekskurso oni povas trovi ĉe http://kep.tar.hu/eszperanto/

La elvidejo fakte jam ne plu ekzistas, ĝi ruiniĝis. La elvidejon konstruis la loka E-grupo de urbo Vác en 1973. Dum longaj jaroj oni faris organizitan ekskurson al ĝi sub la nomo "Zamenhofa Internacia Pacmarsxo, ZIP", sed sub la kapitalisma reĝimo ĝi estis nezorgita kaj forgesita, fine ruiniĝinta. Hodiaŭ eĉ la apudaj arboj superkreskis ĝin, sed ĝi daŭre funkcias kiel Esperanta memorloko, al kiu aktivuloj de E-Centro Eventoj ĉiujare organizas esperantistan ekskurson.

La apuda monto kun 336 metra alto ricevis la nomon Esperanto en 1979 okaze de la tiama 7-a internacia "pacmarsxo" ZIP.

GPS-koordinatoj de la eksa elvidejo Zamenhof: Nordo: 47.81756° Oriento: 18.97005 °

Szilvási László

Visszalépés az előző oldalra!