www.eszperanto.hu

Rádióadások eszperantóul

A rövidhullámú rádiózás általános visszaszorulásával az eszperantó nyelvű hagyományos rádióadások száma is csökkent, ugyanakkor megnőtt az interneten keresztül történő "rádióhallgatás" lehetősége.

Az internetes "adók" előnye, hogy ezek az elkészítési- és adás-időtől függetlenül bármikor meghallgathatóak, illetve ezen túl az adott műsort vagy műsorrészletet – ...akár mondatonként is... – akárhányszor meg lehet újra- és újra hallgatni.


Varsovia Vento

 Varsovia Vento Az egyik legjobb minőségű, havonta jelentkező eszperantó podkaszt. Sok zenével, új albumok bemutatásával, beszélgetésekkel az eszperantó világ közismert szereplőivel, kulturális rendezvények bekonferálásával és beszámolóval az ott történtekről. Az eszperantó világ valódi kulturális csatornája, érdemes nem csak az új adásokat figyelni, de sorban meghallgatni a korábban elhangzott műsorokat is!

Az adást Irek Bobrzak szerkeszti egy 3-5 fős ifjúsági varsói csapat segytségével.

A podkaszt címe: https://www.podkasto.net/


Muzaiko = Muziko + Mozaiko

 Muziko + Mozaiko = Muzaiko 2011 áprilisa óta működő non-stop közösségi eszperantó rádió. Műsora 24 órában elérhető az interneten, naponta 3 órányi friss műsor készül, majd ez ismétlődik a nap folyamán. Rengeteg eszperantó zene hallható, aktuális hírek, interjúk, ismert vagy kevésbé ismert eszperantista személyiségekkel.

A Muzaiko non-profit közösségi formában működik, örömmel fogad segítséget, és szívesen lát új együttműködőket (ha érdekel, részleteket itt találsz.) Az adások egyszerűen hallgathatóak a rádió honlapján, vagy a számítógéped / telefonod médialejátszó programjával is, ide kattintva.

A Muzaiko elérhetősége: http://www.muzaiko.info


Radio Polonia - Pola RetRadio, Varsó

Radio PoloniaAz eszperantó szülőhazájából sok-sok éven keresztül napi 5 alkalommal volt 30 perces rádióadás az éteren keresztül, de a rövidhullámú rádiózás visszaszorulásával ez értelmét vesztette, az adás először átkerült az internetre, majd 2011. január 31-én végleg bezárták.

Az eszperantó szerkesztőség Barbara Pietrzak vezetésével azonban nem oszlott fel, hanem az internetre költözött, ahol 5 naponta készítenek egy új adást, melyeket nem csak passzívan hallgatni lehet, de mindegyikhez hozzá is lehet szólni, meg lehet vitatni.

A "Pola Ret-Radio" elérhetősége: http://pola-retradio.org


Esperanta Ret-Radio

Az Esperanta Retradio különlegessége, hogy a nyelvet tanulók segítése érdekében nem csak hallgatni lehet a napi programot, de párhuzamosan annak szövege is látható és olvasható!

Anton Oberndorfer vezetésével egy néhány fős kicsi nemzetközi csapat gondoskodik a Retradio anyagainak elkészítéséről, ami minden nap 3-4 perc hosszú új hallgatható és olvasható blokkot jelent.

Nyelvtanuláshoz célszerű először füllel meghallgatni az adás szövegét, és megpróbálni megérteni annak témáját. Majd célszerű a látott szöveget írásban lefordítani magyarra, és utána újra meghallgatni a hanganyagot. Végül célszerű újra elkezdeni a hanganyag hallgatását, mondatonként leállítva a lejátszót, és fennhangon elismételni az adott hallott mondatot eszperantóul.

A rádió internetes honlapja: http://aldone.de/retradio


La Ondo de Esperanto - el Kaliningrad

La Ondo de Esperanto - el KaliningradA "La Ondo de Esperanto" című újság szerkesztősége által indított internetes rádió. Nem csak az újság egyes cikkeinek hangos verzióját tartalmazza, hanem önállóan szerkesztett műsorpontokat is. Jó szerkesztésű, jó minőségű felvétel.

Letölthető mp3 formátumban, vagy podkasztként előfizethető.


Radio Havanna, Kuba

Radio Havanna, KubaEz a rádióadió is sugároz valódi rövidhullámon is, de sajnos ezek az irányított adások csak Amerikát érik el:-(

Az interneten probléma nélkül bármikor meghallgatható az adás. Érdemes hallgatni a rádiót, hiszen a programok szokatlanok, érdekesek a magyar fül számára, és a kubai kiejtésnek is van egy pici romantikája.

A Rádió Havanna weblapját is érdemes böngészni, érdekes is és nyelvileg is hasznos.

A szerkesztőség címe:
Radio Havano Kubo, Esperanto-Redakcio, Ap. 6240, La Habana, Kuba.


kern.punkto.info

2014-ben két fiatal úgy döntött, hogy indít egy beszélgetős, 60 perces podkasztot azokról a mindenféle témákról amelyek egy 30 év körüli fiatal felnőttet, eszperantistát érdekelnek. Mivel mind a ketten ismertek voltak az aktív mozgalomban, hamar népszerű lett a műsoruk.

A weboldaluk címe benne van a nevükben, és viszont: "kern.punkto.info" (furcsa módon "www" nélkül), és itt lehet hallgatni az aktuális adást is.

Az eddigi műsorok archívuma a https://kern.punkto.info/arkivo/ címen található.


Radio Vatikán

Radio Vatikán

Hetente 3-szor magyar idő szerint 21:20-kor a hagyományos középhullámon sugárzott adások az interneten is hallgathatóak, illetve itt a korábbi adások archívuma is elérhető.
– Internetes adások és archívum: http://www.radio-vatikana-esperanto.org


Radio 3ZZZ

Az Ausztráliában élő nemzetiségek rádiója Melbourn-ből 57 nyelven sugároz műsort, köztük eszperantóul és magyarul is!

A Föld túlsó oldaláról, sőt pontosan az átellenes pontról sugárzott URH-adás természetesen nem ér el hozzánk, így közvetlenül rádióhullámok segítségével nem hallható az adás, de bármikor letölthető és meghallgatható interneten az utolsó műsorok anyaga. A műsor szerkesztője: Farkas László.

  • Hétfőnként, 13:00-14:00 helyi idő ( = GMT+10 óra), 92,3 MHz

Internet honlap: https://www.3zzz.com.au//shows/esperanto/ - ne ijesszen el, hogy a bevezető első 30 mp angolul van... :-)

Egy másik internet cím, ahol bármikor meghallgatható az utolsó adás: http://esperanto-tv.com/3zzzradio


További rádiók, podkasztok


Esperanto TV / Radio

 Esperanto-TV kaj radio Több itt említett eszperantó internetes rádióadás megtalálását és hallgatását könnyíti meg az "Eszperantó TV / Radio" oldal, ahol vagy közvetlenül lehet hallgatni valamelyik adót, vagy annak adott weboldalára lehet ugrani.

Az "Esperanto TV" szolgáltatás természetesen nem csak rádióadások hallgatását teszi lehetővé, de tucatnyi filmet játszik le több kategóriára bontva.

Az Esperanto-TV / Radio címe: http://esperanto-tv.com


Aplikáció telefonra

 Muzaiko en androido

A Google Play áruházból letölthető egy ingyenes aplikáció androidos telefonokra, amelyet bár "Muzaiko"-nak hívnak, de nem csak a Muzaiko rádiót, hanem egy tucatnál több eszperantó rádió és podkaszt hallgatását teszi lehetővé!

Töltsd le, hallgasd minél többet, és keresd meg azt a rádiót vagy podkasztot, amelyik neked a legjobban tetszik.

Az aplikációt Jacob Nordfalk készítette, és itt lehet letölteni: https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.nordfalk.esperanto.radio

© Kompilis: Szilvási László

www.eszperanto.hu - főoldal

Real Time Web Analytics

Clicky