WWW.ESZPERANTÓ.HU

Az eszperantó használata a számítógépeken

A mai számítógépes programok már tudják kezelni az összes nyelvet és azok összes különleges betűjét is - beleértve a magyar ékezeteket és az eszperantó kalapos betűket is. Az eszperantó nyelv azonban sajnos nincs külön kiemelve, nevesítve a Windows-ban és a Microsoft más programjaiban (Office, Word, stb.), és a kalapos betűk nincsenek rajta a billentyűzeten sem.

Az alábbi rövid anyaggal segíteni szeretnénk, hogy Te is gond nélkül "elő tudd csalni" az eszperantó betűket a számítógépedből.

Az eszperantó ékezetes (vagyis kalapos) karaktereket akkor lehet használni egy szövegben, ha a használt betűtípus tartalmazza azokat. A mai, modern, unikódos betűtípusok többsége ilyen (pl. Arial, Times, Verdana, Tahoma stb.), de a kívülről letöltött betűkészletek nem mind ilyenek. Hasznos lehet a https://www.fontsquirrel.com/fonts/list/language/esperanto oldal, ahonnan az eszperantó ékezetes betűket is tartalmazó betűkészletek tölthetők le.


Eszperantó billentyűzet-kezelők, átalakítók


Eszperantó helyesírás-ellenőrzés

A széles körben használt Microsoft Word illetve Office program sajnos nincs felkészítve az eszperantó nyelv használatára és helyesírási ellenörzésére, így az csak egy kicsi többletmunkával oldható meg.

  1. Lingvohelpilo – Az egyik lehetőség az E@I által fejlesztett Lingvohelpilo, ami egy kicsi de eszperantó szövegek számára nagyon hasznos szövegszerkesztő és helyesírásellenörző felhő-program. Javasoljuk, vedd fel a böngésződ könyvjelzői közé, hogy szükség esetén gyorsan megtaláld az oldalt!

  2. Lingvoilo – Egy másik lehetőség a Lingvoilo nevű külső helyesírásellenörző weboldal használata, aminek előnye, hogy telepíthető kiegészítőként együtt tud működni a Chrome böngészővel az Open Office ingyenes irodai programcsomaggal is.

  3. Az "Esperantilo" vagy más néven "Esperanto-Edit" egy sokoldalú kis program. Túl azon, hogy a menüje természetesen eszperantó nyelvű, nem csak képes a beírt szövegben az x-es kódolású betűket automatikusan kalapos betűkre cserélni, de a beírt dokumentumot, sőt külső szövegfájlt automatikusan fordít különféle nyelvekre. A beépített eszperantó helyesírás-ellenörzővel rendelkező kisméretű és ingyenes "Esperantilo" program a saját gépre történő telepítéshez a http://www.esperantilo.org címről tölthető le.

  4. Az Uni-REd nevű, unikódos, eszperantó nyelvű menüvel (is), és helyesírásellenőrző programmal is rendelkező ingyenes szövegszerkesztőt le tudod tölteni az internetről a http://www.esperanto.mv.ru/UniRed/UTF8/ címről.


Eszperantó nyelvű web-lapok készítése

A weboldalaidat célszerű nem magyar nyelvre alapozva, hanem eleve UTF-8 – más néven unikódos – kódolással készíteni, hogy bármilyen karakter vagy betű megjelenhessen a szövegben. Ebben az esetben az eszperantó betűket is gond nélkül használhatod (pl. a fenti Tajpi program segítségével). Ha mégis más megoldás mellett döntenél, akkor az eszperantó betűkhöz az alábbi html-kódokat használhatod:


Konvertálás a különböző kódok között

Többször felmerül az igény a különböző kódolású eszperantó szövegek átalakítására, hiszen például a papírra nyomtatott szövegeknél mindig "illik" rendes kalapos betűket használni!. Ez a kód-átalakítási igény vonatkozik ez egyrészt a billentyűzeten bevitt szövegre, de vonatkozik ez a modern unikódos rendszer előtti, régi számítógépes megoldásokra, például az ú.n. latin-3 kódolással készült szövegekre is, ami még néha előfordul.


Egyéb számítógépes programok

Különféle eszperantó vonatkozású számítógépes és internetes programokat listája olvasható az eszperantó vikipédiában a http://eo.wikipedia.org/wiki/Listo_de_esperantigitaj_programaroj oldalon.

Az androidos áruház tucatnyi eszperantóval kapcsolatos programot tartalmaz: Android Áruház


Örülünk, ha segíthettünk

Örülünk, ha a fenti anyagok között akár csak egyetlen hasznosat is találtál, és örülünk, hogy segíthettük az eszperantó jobb alkalmazását.

Megköszönjük, ha az SZJA 1%-ával az ESZPERANTÓ ALAPÍTVÁNYT támogatod. Ehhez nyilatkozatot találsz az adóborítékodban, kérhetsz a munkahelyed bérelszámolási osztályán, illetve letöltheted innen is.

Az Eszperantó Alapítvány adószáma: 19664761-1-43. Köszönjük a segítséged!

Szilvási László


eszperantó könyvesbolt eszperantó tanfolyam eszperantó szótár

Real Time Web Analytics