WWW.ESZPERANTÓ.HU

Az eszperantó használata a számítógépeken

A mai számítógépes programok már tudják kezelni az összes nyelvet és azok összes különleges betűjét is - beleértve a magyar ékezeteket és az eszperantó kalapos betűket is. Az eszperantó nyelv azonban sajnos nincs külön kiemelve, nevesítve a Windows-ban és a Microsoft más programjaiban (Office, Word, stb.), és a kalapos betűk nincsenek rajta a billentyűzeten sem.

Az alábbi rövid anyaggal segíteni szeretnénk, hogy Te is gond nélkül "elő tudd csalni" az eszperantó betűket a számítógépedből.

Az eszperantó ékezetes (vagyis kalapos) karaktereket akkor lehet használni egy szövegben, ha a használt betűtípus tartalmazza azokat. A mai, modern, unikódos betűtípusok többsége ilyen (pl. Arial, Times, Verdana, Tahoma stb.), de a kívülről letöltött betűkészletek nem mind ilyenek. Hasznos lehet a https://www.fontsquirrel.com/fonts/list/language/esperanto oldal, ahonnan az eszperantó ékezetes betűket is tartalmazó betűkészletek tölthetők le.


Eszperantó billentyűzet-kezelők, átalakítók

 • Windows-os számítógépek esetén
  1. Ha többször is vagy rendszeresen írsz eszperantóul a számítógépen, akkor célszerű 2 perc alatt egy külső billentyűzet-kezelő programot telepíteni a számítógépre, aminek a segítségével a kalapos betűket simán be lehet billentyűzni. A "cx" betűpár begépelése esetén a program automatikusan átalakítja azt a képernyőn rendes kalapos betűvé! - Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy továbbra is tudod használni a magyar betűket is, és párhuzamosan az eszperantó betűket is.

   A Tajpi nevű kisméretű billentyűzet-kezelő programot a http://www.zz9pza.net/tajpi/ címről lehet letölteni (probléma esetén természetesen a www.eszperanto.hu címről is).

   • telepítés után be lehet állítani, hogy mindig induljon el automatikusan ("Starti aŭtomate" illetve "Starti aktiva");
   • ki-be kapcsolni a futó programot a "Ctrl+szóköz" billentyűk együttes megnyomásával lehet;
   • beállítható, hogy milyen gépelési kódolást figyeljen (cx vagy ch kódolás, esetleg az eszperantóban nem használt q, w stb. betűk helyére tett kalapos betűk, stb.)

   Régebben egy sokak által kedvelt "EK" nevű program volt használatban, de ennek a fejlesztése sajnos leállt, a legújabb windows-ok alatt problémák merülhetnek fel, így helyette a TAJPI nevű programot célszerű letölteni és használni.

   ––––––
   Egyéb lehetőségek
   https://github.com/G4BB3R/Esperantilo
   https://lingvo.org/xk
   https://esperanto.stackexchange.com/questions/146/how-do-i-type-the-esperanto-letters-on-windows/1630


  2. Ha csak alkalmanként van szükséged eszperantó nyelvű szöveg írására, vagy az adott gépen nincs jogosításod program telepítésére, jó szolgálatot tehet a http://komputeko.net/konvertilo.htm oldalon található átalakító.

   Az eszperantó szöveg begépeléséhez a valódi eszperantó betűk helyett x-kódolást használunk, vagyis az alap-hangzó után teszel egy x-et, tehát: ĉ=cx / ĝ=gx / ŝ=sx / ĵ=jx / ĥ=hx / ŭ=ux

   A kívánt eszperantó nyelvű szöveget be tudod gépelni a fenti oldalon lévő keretben, vagy bármilyen szövegszerkesztőből be tudod oda másolni a vágólapon keresztül. A keret alatt lévő CX Ĉ gombra kattintva a program átalakítja az x-es kódolást rendes eszperantó karakterekre, és a kész szöveget át tudod másolni a vágólapon keresztül a kívánt programba. Javaslat: Vedd fel a böngésződ könyvjelzői közé az átalakítót, hogy máskor is könnyen megtaláld!


 • Android-os telefonok, tabletek

  Androidos gépek, telefonok és tabletek esetén a beállítások között keresd meg a "Nyelv és bevitel" menüpontot, először állítsd át a billentyűzet tipusát Google-billentyűzetre (ehhez legtöbbször ki kell kapcsolni a "rendszer nyelvének használata" opciót), majd ikszeld be az eszperantót is. Így igény szerint felváltva tudod használni a magyar vagy az eszperantó billentyűzetet.

  Olyan telefonok esetén, ahol a saját menü nem engedélyezi a billentyűzet módosítását (ilyenek például az LG-telefonok), a Google-Play áruházból a "Gboard" nevű alkalmazást célszerű letölteni, és ebben beállítani a magyar és az eszperantó nyelvet.


 • Macintosh, Iphone

  iOS operációs rendszert használó gépek esetén a rendszerbeállítások között a "nemzetközi" menüpontban a "Nyelvek" beállításánál húzd az eszperantót a sor elejére, a beviteli módszerek között válaszd az "U.S. Extended" (kibővített USA) pontot, és engedélyezd a menü-csíkban a bemeneti mód láthatóságát. Az eszperantó betűkhöz először nyomj egy option/alt-6 -ot (vedd észre a 6-os fölött lévő ˆ^-jelzést), majd a kívánt kalapos betű alapkarakterét (c, g, s, j, h). A rövid "ŭ" beírásához először a option/alt-b megnyomása kell.

  Egy másik megoldás ios alá a SwiftKey Keyboard billentyűzet-kezelő telepítése és használata.

 • Egyéb géptipusok

  További variációkat különféle géptipusokra a http://sezonoj.ru/2014/03/233tajpi/ és a http://lingvo.org/klavaro/ oldalon lehet találni.


Eszperantó helyesírás-ellenőrzés

A széles körben használt Microsoft Word illetve Office program sajnos nincs felkészítve az eszperantó nyelv használatára és helyesírási ellenörzésére, így az csak egy kicsi többletmunkával oldható meg.

 1. Language Tools, LT – Internetes oldalakon, fészbukon, on-line levélírásnál nagyon jó megoldást jelentő ingyenes böngésző-bővítmény, amely nem csak kiváló helyesírás-ellenörző, de ráadásul a weboldalakon a besatírozott szöveget gombnyomásra elég jól le is fordítja! – A program ingyenesen használható https://languagetoolplus.com weboldalon is.

 2. Lingvohelpilo – Egy másik lehetőség az E@I által fejlesztett Lingvohelpilo, ami egy kicsi de eszperantó szövegek számára nagyon hasznos szövegszerkesztő és helyesírásellenörző felhő-program. Javasoljuk, vedd fel a böngésződ könyvjelzői közé, hogy szükség esetén gyorsan megtaláld az oldalt!

 3. Lingvoilo – Egy harmadik lehetőség a Lingvoilo nevű külső helyesírásellenörző weboldal használata, aminek előnye, hogy telepíthető kiegészítőként együtt tud működni a Chrome böngészővel az Open Office ingyenes irodai programcsomaggal is.

 4. Az "Esperantilo" vagy más néven "Esperanto-Edit" egy sokoldalú kis program. Túl azon, hogy a menüje természetesen eszperantó nyelvű, nem csak képes a beírt szövegben az x-es kódolású betűket automatikusan kalapos betűkre cserélni, de a beírt dokumentumot, sőt külső szövegfájlt automatikusan fordít különféle nyelvekre. A beépített eszperantó helyesírás-ellenörzővel rendelkező kisméretű és ingyenes "Esperantilo" program a saját gépre történő telepítéshez a http://www.esperantilo.org címről tölthető le.

 5. Az Uni-REd nevű, unikódos, eszperantó nyelvű menüvel (is), és helyesírásellenőrző programmal is rendelkező ingyenes szövegszerkesztőt le tudod tölteni az internetről a http://www.esperanto.mv.ru/UniRed/UTF8/ címről.

 6. A Libre Office (a Word egy ingyenes klónja) az 5-ös verzió felett tudja kezelni az eszperantó helyesírás ellenörző bővítményt, amit innen lehet letölteni.

 7. Scrivener szerkesztő-program írók és szerkesztők számára, helyesírásellenörzéssel, jegyzetekkel, adatbázisokkal.


Eszperantó nyelvű web-lapok készítése

A weboldalaidat célszerű nem magyar nyelvre alapozva, hanem eleve UTF-8 – más néven unikódos – kódolással készíteni, hogy bármilyen karakter vagy betű megjelenhessen a szövegben. Ebben az esetben az eszperantó betűket is gond nélkül használhatod (pl. a fenti Tajpi program segítségével). Ha mégis más megoldás mellett döntenél, akkor az eszperantó betűkhöz az alábbi html-kódokat használhatod:

  ĉ = ĉ Ĉ = Ĉ
  ĝ = ĝ Ĝ = Ĝ
  ŝ = ŝ Ŝ = Ŝ
  ĵ = ĵ Ĵ = Ĵ
  ĥ = ĥ Ĥ = Ĥ
  ŭ = ŭ Ŭ = Ŭ


Konvertálás a különböző kódok között

Többször felmerül az igény a különböző kódolású eszperantó szövegek átalakítására, hiszen például a papírra nyomtatott szövegeknél mindig "illik" rendes kalapos betűket használni!. Ez a kód-átalakítási igény vonatkozik ez egyrészt a billentyűzeten bevitt szövegre, de vonatkozik ez a modern unikódos rendszer előtti, régi számítógépes megoldásokra, például az ú.n. latin-3 kódolással készült szövegekre is, ami még néha előfordul.

 • A http://komputeko.net/konvertilo.htm oldalon található átalakító segítségével a szöveg-átkódolási kérdés könnyen és gyorsan megoldható, az eredményt vágólapon keresztül lehet átvinni más programokba.

 • A Word program makrói segítségével egyetlen gombnyomásra lehet különféle átalakításokat, konvertálásokat végezni. Az x-es kódolásból kalaposbetűkre, illetve a kalaposból x-es irányba történő átalakításhoz egy kész makrót innen másolhatsz be a Word makrószerkesztőjének a végére. A beillesztés utána ezeket az "eszperantós" makrókat "word2cx" és "cx2word" néven fogod megtalálni.

 • A "TransSkribu" nevű program lehetővé teszi a cx, ch, latin-3, unikódos kódolások közötti átalakítást minden olyan programban, ami a vágólap használatát lehetővé teszi. Különösen hasznos kis program a "La Vortaro" szótárprogram mellett, amely "latin-3" kiosztást használ - de jól hasznosítható pl. szövegszerkesztőkben, és a levelezőprogramoknál is. A telepítési és használati infók benne vannak a programban - eszperantóul. (535 kB, letöltés a www.eszperanto.hu oldalról)

 • A "Cho-cxo Legilo" nevű program kényelmi eszköz, ami eszperantó (és egyéb, pl. cirill ) szövegek olvasásához és átalakításához ad segítséget. Kalapos betűkkel jeleníti meg a szöveget, még akkor is, ha abban vegyesen használtak eltérő jelölésmódokat, kódolásokat és fontkészleteket. A szöveg javítható, elmenthető RTF formátumban. A kalapos betűket egérkattintással írhatjuk be. Letölthető Sárosi József web-oldaláról: http://puritane.uw.hu - 350 kB


Egyéb számítógépes programok

Különféle eszperantó vonatkozású számítógépes és internetes programokat listája olvasható az eszperantó vikipédiában a http://eo.wikipedia.org/wiki/Listo_de_esperantigitaj_programaroj oldalon.

Az androidos áruház tucatnyi eszperantóval kapcsolatos programot tartalmaz: Android Áruház


Örülünk, ha segíthettünk

Örülünk, ha a fenti anyagok között akár csak egyetlen hasznosat is találtál, és örülünk, hogy segíthettük az eszperantó jobb alkalmazását.

Megköszönjük, ha az SZJA 1%-ával az ESZPERANTÓ ALAPÍTVÁNYT támogatod. Ehhez nyilatkozatot találsz az adóborítékodban, kérhetsz a munkahelyed bérelszámolási osztályán, illetve letöltheted innen is.

Az Eszperantó Alapítvány adószáma: 19664761-1-43. Köszönjük a segítséged!

Szilvási László


eszperantó könyvesbolt eszperantó tanfolyam eszperantó szótár