WWW.ESZPERANTÓ.HU

MIT KELL TUDNI AZ ESZPERANTÓRÓL?

Mi az az eszperantó?

Az eszperantó a nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító élő, SEMLEGES nemzetközi nyelv.

- Bármilyen jól tanulsz is meg egy idegen nyelvet, az anyanyelvűvel szemben mindig hátrányban lévő, másodrendű leszel!

- Az eszperantó használata egyenlő esélyeket biztosít, hiszen ez mindenki számára tanult nyelv.


Az eszperantó nem mesterséges - hanem élő nyelv!

A közhiedelemmel ellentétben az eszperantó nem mesterséges, hanem élő nyelv. A nyelv alapjait (16 nyelvtani alapszabály és kb. 900 szó) dr. Lazar Markovics Zamenhof rakta le 1887-ben, de 1905-ben minden szerzői jogról lemondott. Azóta - az Eszperantó Akadémia felügyelete mellett - az eszperantó ugyanúgy fejlődik mint a nemzeti nyelvek, és már régóta a tömegek által beszélt élő nyelvvé vált. (→ további információk)


A leggyorsabban tanulható!

Az eszperantó a leggyorsabban megtanulható élő nyelv! Ugyanazon nyelvi tudásszint eléréséhez más nyelvekhez képest csak 1/4 - 1/5 idő- és energiaráfordítás szükséges.

Az eszperantó fonetikus (mindent úgy írunk ahogy ejtünk), ragozás nincs, illetve a minimálisan szükséges mértékű, a nyelvtana logikai alapon épül fel.   -  Próbáld ki: rövid, játékos bemutató, ízelítő az eszperantó nyelvből (játék).


Az alábbi két videó nagyon röviden és tömören foglalja össze a lényeget:


Jó dolog az eszperantó! – 20 mp

Budapesti Eszperantó Központ + Nyelviskola – 2p 46mp

Megjegyzés: A fenti két videó szabadon átvehető, és más honlapokba is beilleszthető.


Olyan fejlett, mint pl. a magyar!

Az eszperantó teljesen kifejlett nyelv! Az eszperantó a nemzeti nyelvekkel azonos szintű kifejezésre képes, kifejlett irodalmi és szakmai szókinccsel. Számtalan irodalmi mű jelent meg (regények, próza, versek, antológiák stb), sok szakmának önálló eszperantó szervezete van saját folyóirattal, szótárakkal, könyvekkel. (→ további információk)

Az új technikai kifejezéseket kialakult technikával építi be a nyelv. Hasonlóan a nemzeti nyelvekhez az egyes területeken az új fogalmak beépülése nem azonos sebességű. Az eszperantó vagy a saját már meglévő készletéből alkot új szót, vagy visszanyúl a latin szógyökhöz, vagy ha ilyen nincs, a különböző nyelvekben leggyakrabban használt szógyököt veszi át. (→ további információk)


Ugyanarra használható, mint a többi nyelv!

Az eszperantó ugyanarra használható, mint a többi nyelv: kommunikációra!

Folyamatosan jelennek meg eszperantó nyelvű könyvek, folyóiratok, vannak rádióadások, videófilmek, zenei kazetták és CD-k stb.


Az egész Földön elterjedt

Az eszperantó az eredeti céljai szerint mára az egész Földön elterjedt, hiszen gyakorlatilag nincs olyan jelentősebb város, ahol ne lenne eszperantóul beszélő. Az eszperantó tehát elterjedt, de még nem vált olyan tömegessé amilyet megérdemelne. Ennek oka elsősorban gazdasági és politikai. (→ bővebb információk)

A "nagy nyelvet" (pl. angolt, németet, franciát) használó államok gazdaságilag – és ennélfogva politikailag – ellenérdekeltek az eszperantó elterjedésében. A saját nyelvük használata és minél szélesebb körű elterjesztése kifejezett gazdasági előnyökkel jár. Az USA, Nagy-Britannia, Franciaország stb. az állami költségvetéséből évente sokszáz millió dollárral támogatja nyelve külföldi terjesztését.

Az eszperantó jövője szempontjából komoly reményt ad az Európa Unió jelenlegi nyelvi gondjainak megoldására irányuló törekvések (a tagországok erősen szembeszállnak nyelvük mellőzésével), erre további rásegítést jelent a tervezett EU-bővítés, hiszen a jelenlegi rendszer mellett új belépések nyelvi / fordítási / tolmácsolási káoszt fognak okozni. Az Európa Unió adminisztrációs költségeinek már ma is kb. 1/3-át emésztik fel a fordítói, tolmácsolási kiadások... (→ további információk)


Mit akarnak az eszperantisták?

Az 1995-ös Prágai Világkongresszus fogalmazta meg az eszperantó mozgalom önmeghatározását, céljait a "Prágai Nyilatkozat"-ban.


Hányan beszélik az eszperantót?

Sokan! Attól függően, hogy milyen szintű nyelvtudást tekintünk alapnak más-más számot kapunk, de sokszázezerre tehető azoknak a száma akik érdemben kommunikálni tudnak a semleges nemzetközi nyelven.

Konkrétumok: A háború óta csak Magyarországon több mint 250.000 eszperantó tankönyv lett eladva, illetve 2002 óta a Rigó utcában az eszperantó a 3. legnagyobb nyelv, megelőzve a franciát, olaszt, spanyolt, stb...


Hol lehet eszperantóul tanulni?

Minden formában az általános iskolától az egyetemig, magántanulástól az intenzív állami nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamig!

Hogy legyen egy kicsit elképzelésed a dologról, szánjál rá 3 percet egy játékos bemutatóra, rövid ízelítőre az eszperantó nyelvvel - amivel akár egy ajándék nyereménykönyvet is kaphatsz, ingyenesen, ajándékba!

Az eszperantó tanulható

Iskolai keretek között - az általános és középiskolákban mind órarendi keretek között első vagy második idegen nyelvként, mind szakköri formában.
Eszperantó tanári diplomát szerezni az ELTE eszperantó szakán vagy másoddiplomásként Poznanban az UAM egyetemen lehet.
Nyelvtanfolyamokat szerte az országban több művelődési ház és nyelviskola indít, az árak általában arányosak a minőséggel.
Internetes tanfolyam is létezik, persze beküldendő házi feladatokkal, havonkénti személyes konzultációs lehetőséggel, stb.

Az eszperantó nyelvoktatásról és nyelvtanulásról részletesebb leírás és tanulási tanácsok egy külön oldalon olvashatók: Hol lehet eszperantóul tanulni?


Állami nyelvvizsga

Eszperantóból ugyanúgy lehet állami nyelvvizsgát tenni, mint bármelyik másik nagy nyelvből, diplomához elfogadják és a munkahelyeken nyelvpótlék is ugyanúgy igényelhető/fizethető! Az eszperantót a "Rigó utca" akkreditáltatta alap- közép és felsőfokú vizsgákra.

További vizsgainformációk, vizsgaidőpontok, vizsgapéldák


Eszperantó szervezetek

Az eszperantó szervezetek nem tömörítenek mindenkit, hanem csak azokat, akik hajlandók valamit tenni a nyelv fennmaradásáért vagy terjesztéséért, illetve erről várnak információt a szervezettől.

Magyarországon ma több réteg- vagy szakmai egyesület (pl ifjúsági, pedagógus, kulturális, stb.) és tucatnyi helyi csoport működik. A több önálló egyesület létezésének oka tisztán technikai-gazdasági. Tevékenységüket országos szinten rendszeresen összehangolják. A nyelv gyakorlására jó lehetőség a városi, megyei csoportok összejöveteleinek, programjainak látogatása.


Nemzetközi szervezetek

Az országonkénti eszperantó egyesületek tevékenységét nemzetközi szinten az Universala Esperanto Asocio, UEA (= Eszperantó Világszövetség) nevű nemzetközi szervezet fogja össze.

A Rotterdami székhelyű UEA-nak több mint 100 országban vannak tagszervezetei, képviselői és több mint 30 szakmai nemzetközi eszperantó társasággal van munkakapcsolata. Az UEA 1954 óta folyamatosan részt vesz az UNESCO nem kormányszintű szervezeteinek munkájában.

Az Internet eszperantó oldalainak felkereséséhez az alábbi oldalaktól célszerű elindulni:


Nemzetközi határozatok az eszperantóról

Az eszperantó érdemeit több nemzetközi fórum elismerte, és határozatokban szorgalmazta a bevezetését. (UNESCO, WTO stb.) Ezek realizálása a tagországokon múlik, az aktuális kultúrpolitikai érdekek függvényében hol lassabban, hol gyorsabban.


ESP-EN-HUNG - Országos magyar eszperantó levelezőlista

Ha érdekelnek az eszperantó események, vagy szeretnél segíteni - akkor érdemes bejelentkezned az "esp-en-hung" levelezőlistára.

Az esp-en-hung listán beszéljük meg a magyarországi eszperantó mozgalom eseményeit, itt tesszük közzé az aktuális híreket, információkat, és itt tehetsz fel te is mindenféle eszperantóval kapcsolatos kérdést, vagy kérhetsz tanácsot.

A listán általános érvénnyel a tegezô formát használjuk. A lista 2-nyelvű, szabadon használható mind a magyar, mind az eszperantó nyelv, így a nyelvtudásod gyakorlására, fejlesztésére is alkalmas! Az "esp-en-hung@yahoogroups.com" címre küldött üzeneteidet a lista minden tagja megkapja (mint egy körlevelet) - feltéve ha Te is tagja vagy a listának.

A listára bejelentkezhetsz önállóan is a http://groups.yahoo.com/groups/esp-en-hung/ címen - ha tudsz angolul. Ha a fenti megoldás körülményes a számodra, küldj egy üzenetet a címünkre (iroda kukac eszperanto.hu), mi szívesen regisztrálunk a lista tagjai között.


RET-INFO - eszperantó hírszolgálat

A nemzetközi eszperantó világ híreiről, eseményeiről, az új eszperantó szolgáltatásokról, az érdekes web-lapokról, akciókról a "RET-INFO" nevű íméles hírszolgálatunkban számolunk be.

A hírlevél fő előnye, hogy nem kell 100 webes hírportálon állandóan bóklásznod, vagy 100 nemzetközi levlistán tagnak lenned ahhoz, hogy a legfontosabb, legérdekesebb hírekről tájékozott legyél.

A RET-INFO híreit íméles formában, eszperantóul küldjük, hiszen azt több mint 50 országban olvassák. Átlagosan 2-naponta küldünk üzenetet, így nem kell félned a postaládád telítésétől sem :-) A szolgáltatásról bővebb leírást a http://www.eventoj.hu/ret-info.htm oldalakon találsz.

Ha téged is érdekelnek a nemzetközi eszperantó világ eseményei, az ingyenes "előfizetők" közé történő feliratkozhoz most küldj egy üzenetet - és szívesen regisztrálunk.


Levelezési lehetőségek

Nyelvgyakorlásra rengeteg lehetőség van, kezdve a többtízezer eszperantó hálólaptól kezdve a hírcsoportokon, a rádióadásokon stb. keresztül az elektronikus levelezésig. Levelezőtársak, levelezési címek beszerzésére komplett útmutatást a "Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig..." című tankönyvben találsz.

Levelezőpartnerek keresését megkönnyítő szolgálatot (címek, hírdetések) az interneten pl. az alábbi címeken találsz:

 • Koresponda Servo Universala, KSU – fényképekkel! – www.esperanto-plus.ru
 • Esperanta Koresponda Servo de Enrique Ellemberg.

 • Bármilyen eszperantó vonatkozású kérdésben szívesen állunk a rendelkezésére:

  Kulturális Eszperantó Szövetség
  és Eszperantó Alapítvány

  1193 Budapest, Leiningen u. 4.
  Telefon/fax: 282-88-85
  Imél: iroda@eszperanto.hu

   http://www.eszperantó.hu


  Minden jog fenntartva. – © Szilvási László, 1996-2010 VISSZA az előző oldalra
  Real Time Web Analytics